Bu Blogda Ara

Translate

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Türkiye ve Değer Algılar 1

Bugün sizlere ülkemizin algıları ve algılar ile değerleri arasındaki ilişkiyi anlatan çok büyük bir çalışmanın 2011 yılı vergilerini anladığım kadarıyla aktarmaya çalışacağım. Buradaki amaç toplumun yapısal durumu ve bu yapısal durumun ortaya koyduğu sonuçları:

Çalışma; "Dünya Değerler Araştırması 1981-2011" isimli bir çalışma ve ülkemizde yapılan kısmını Bahçeşehir Üniversitesinden Yılmaz ESMER üstlenmiş. Ortaya çıkan yayının 2011 ve 2012 verilerini paylaşacağım sizlerle...

Bu çalışma, 1981 yılında 25 ülkede yapılmaya başladın. Dünyanın geniş kapsamlı sosyal bilimler projesi olarak nitelendirilmektedir. 1991, 1996, 2001, 2006 da tekrarlanan çalışmanın sonun yayını 2011-2012 yıllarında ortaya çıktı. Bu çalışmaya şu ana kadar en az bir kez katılan ülkeler ile dünya nüfusunun %90'ı değerlendirilmiş oldu.

Bu çalışmanın amacı, toplumun temel dinamiklerini ortaya koymak ve değerlerinin karşılaştırmalı saptanmasını sağlamaktır.

İlk istatistik verisi "Temiz Toplum" üstüne ve burada toplumun güven duygusu ve yolsuzluklar üstüne değerlendirme yapılmıştır.






Ülkemiz tablounun sol tarafında bulunmaktadır. Ufak bir yorumda bulunacak olursak güven oranı düşük ama vatandaşları tarafından temiz olarak nitelendirilen durumdadır.








Bir başka istatistiki veri de ülkemizdeki mutluluk oranı ve yıllara göre değişimi üstünden ortaya çıkmıştır. Soruya verilen cevaplardan "çok" ve "biraz" olanlar mutlu, "pek değil" ve "hiç değil" olanlar ise mutsuz olarak nitelendirilmiştir.


Sıradaki grafik ise "Yaşamdan memnuniyet" konusunda bilgi vermektedir. Yıllara göre insanların hayatlarından memnuniyeti 1'den 10'a kadar numaralandırılmıştır.


Yandaki grafik, ülkemizin endişe durumunu göstermektedir. 1. sütun hayat pahalılığını, 2. sütun çocukların eğitimini, 3. sütun bir terör saldırısını, 4. sütün işini kaybetmeyi ve işsizliği, 5. sütun iç savaşı, 6. sütun telefon ve postaların izlenmesi konusundaki endişeyi ortaya koymaktadır.
En basit yorumu ile "Mazlov'un ihtiyaçlar prtamidi" kıvamında bir veri toplandığı düşünülebilir. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanacağımız argüman olan para ve parayı kullanma gücümüz en büyük endişemiz, özel yaşam gizliliği konusu ise rahatlık duyduğumuz alan olarak değerlendirilebilir.

Sıradaki grafik orduya duyulan güven konusunda:

Bu alandaki araştırma sonucu da yıllar geçtikçe güvenin azaldığını göstermektedir. Bunun yanı sıra araştırmanın ilerleyen bölümünde biraz daha ayrıntılı veriye rastlamaktayız. Bu veri de ülkenin doğusuna gidildikçe güvenin daha çok azaldığını özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güven oranının %43'leri gördüğünü söylemektedir.

Yazı daha çok uzun olmasın diye bu konunun diğer bölümlerini diğer yazılarımda değineceğim.


Kaynak: http://www.bahcesehir.edu.tr/icerik/1725-turkiye-degerler-atlasi-2012-yayinlandi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder